środa, 27 lutego 2013

Babka śmietanowa z borówką amerykańską

Babka śmietanowa z borówką amerykańską



Wilgotne ciasto ucierane z naprawdę wyczuwalną nutką śmietany.Borówki idealnie równoważą słodycz ciasta.Ja użyłam zamrożonych borówek,mogą być również inne owoce. :)


Składniki:

250 g miękkiego masła lub margaryny
4 łyżki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
200 g cukru
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kwaśnej śmietany
150 g borówki amerykańskiej


Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym,solą i cukrem.Kolejno dodawać jajka.Mąkę  wymieszać z  proszkiem do pieczenia.Razem z mlekiem i  śmietaną połączyć z całością.Dodać borówki.Ciasto przełożyćdo posmarowanej tłuszczem  i posypanej mąką formy.
Piec ok. 1 godz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (termoobieg 150 stopni) Odstawić na 15 min. do przestygnięcia wyjąć z formy posypać  cukrem pudrem.:) Smacznego!



2 komentarze:

  1. Oj zjadło by sie zjadło takiej babeczki :) A skąd Ty masz borówki o tej porze roku?;) Dziękuje za udział w Czekoladowym Weekendzie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Borówki z zamrażarki! Dziękuje za odwiedziny u mnie!:)

      Usuń