niedziela, 24 marca 2013

Ciasto styropian

Ciasto styropian



Ciekawa nazwa ciasta, nawet nie wiem skąd się wzięła,  przepis dostałam w pracy od mojej szefowej.
Kruche ciasto z masą, z dodatkiem kokosu. Ciasto jest prawie jak sernik, a pieczone na jogurcie naturalnym. Naprawdę pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Polecam !


Składniki na ciasto;

3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny miękkiej
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę;

3 duże jogurty naturalne( najlepiej typu greckiego)
1 1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
200 g wiórek kokosowych
piana ubita z 5 białek

Zagnieść ciasto z podanych składników, podzielić na 2 części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Połowę ciasta zetrzeć na tarce do formy i podpiec w temperaturze 180 stopni ok.15 minut.
Drugą połowę ciasta odłożyć do lodówki.

Jogurty naturalne wymieszać z cukrem,cukrem waniliowym,budyniem,wiórkami kokosowymi na gładką masę. Delikatnie wmieszać pianę ubitą na sztywno z białek.
Na podpieczony spód wyłożyć masę i na to zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

24 komentarze:

  1. śmieszna nazwa, ale wygląda znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię styropian. Ja robię na jogurtach brzoskwiniowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy styropian jaki jadłam :)
    Kate

    OdpowiedzUsuń
  5. o jakiej pojemności mają być te jogurty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojemność jogurtów 400 gram !

      Usuń
  6. Robiłam i zdecydowanie nie polecam tego ciasta,skuszona zrobieniem go bez sera. Jednak konsystencja ciasta po upieczeniu JEST FATALNA, ten twardawy kokos daje własnie ,,syropianowe,, wykończenie takie mulące i zapychające podczas doczas jedzenia. Mnie osobiście kompletnie nie lezy to ciasto.Dosłownie męczylismy się,aby je zjeśc.Nawet mój 2 letni synek pogardził tym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest wspaniałe, nie każdy musi je lubić, jak dla mnie rewelka :)

      Usuń
  7. My go bardzo lubimy!Cóż nie każdemu musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak się nazywa tak smakuje :/ Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo oryginalne ciasto, osobiście go polecam. Ja go trochę zmodyfikowałam, bo zamiast jogurtu dodałam śmietankę ukwaszaną 18% i wyszło palce lizać. Już wiem kiedy go znowu z mężem zrobimy, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne ciasto polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. anonimowy coś ci nie wyszło ponieważ robie to ciasto od lat nawet króluje na imprezach i jak dotąd nikt sie nie połapal że to nie sernik a wiadomo sernik zawsze znika w pierwszej kolejnośc

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobre ciasto, które nie jest sernikiem i piekłam je nie raz więc nie wiem o co ci chodzi ,że coś mi nie wyszło!. Ja po prostu piszę prawdę i nie oszukuje swoich gości podając inne ciasto, które ma udawać sernik bo to akurat sernik nie jest!

    OdpowiedzUsuń
  13. pyyyyychotka i nic więcej i naprawdę nie da się go nie polubić.

    OdpowiedzUsuń
  14. zobaczymy jak mnie to wyjdzie... familija wemnie nie wierzy,ze wogle cos upieke zatem...

    OdpowiedzUsuń
  15. wszyscy dosłownie wszyscy z mojej rodziny je uwielbiaja. cud miód!

    OdpowiedzUsuń
  16. ciasto jest bajecznie pyszne wszystkim smakuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. dziś próbowałam PYCHA

    OdpowiedzUsuń
  18. NIgdy nie przepadałam za sernikami, kiedyś spróbowałam
    A teraz sama szukałam przepisu.
    Wyszedł znakomicie <3
    Pozdrawiam i polecam Ania

    OdpowiedzUsuń
  19. Nazwa nie zachęca, ale wygląda ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Najlepsze ciasto jakie jadłam, właśnie robię je po raz drugi i będzie bardzo często gościło na moim stole!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo się cieszę, że smakowało ! :)

    OdpowiedzUsuń