Ciasto styropian
Ciekawa nazwa ciasta, nawet nie wiem skąd się wzięła, przepis dostałam w pracy od mojej szefowej.
Kruche ciasto z masą, z dodatkiem kokosu. Ciasto jest prawie jak sernik, a pieczone na jogurcie naturalnym. Naprawdę pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Polecam !
Składniki na ciasto;
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny miękkiej
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę;
3 duże jogurty naturalne( najlepiej typu greckiego)
1 1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
200 g wiórek kokosowych
piana ubita z 5 białek
Zagnieść ciasto z podanych składników, podzielić na 2 części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta zetrzeć na tarce do formy i podpiec w temperaturze 180 stopni ok.15 minut.
Drugą połowę ciasta odłożyć do lodówki.
Jogurty naturalne wymieszać z cukrem,cukrem waniliowym,budyniem,wiórkami kokosowymi na gładką masę. Delikatnie wmieszać pianę ubitą na sztywno z białek.
Na podpieczony spód wyłożyć masę i na to zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
śmieszna nazwa, ale wygląda znakomicie :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię styropian. Ja robię na jogurtach brzoskwiniowych :)
OdpowiedzUsuńpyszności ;d
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńNajlepszy styropian jaki jadłam :)
OdpowiedzUsuńKate
o jakiej pojemności mają być te jogurty?
OdpowiedzUsuńPojemność jogurtów 400 gram !
UsuńRobiłam i zdecydowanie nie polecam tego ciasta,skuszona zrobieniem go bez sera. Jednak konsystencja ciasta po upieczeniu JEST FATALNA, ten twardawy kokos daje własnie ,,syropianowe,, wykończenie takie mulące i zapychające podczas doczas jedzenia. Mnie osobiście kompletnie nie lezy to ciasto.Dosłownie męczylismy się,aby je zjeśc.Nawet mój 2 letni synek pogardził tym ciastem.
OdpowiedzUsuńCiasto jest wspaniałe, nie każdy musi je lubić, jak dla mnie rewelka :)
UsuńMy go bardzo lubimy!Cóż nie każdemu musi smakować.
OdpowiedzUsuńJak się nazywa tak smakuje :/ Nie polecam.
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalne ciasto, osobiście go polecam. Ja go trochę zmodyfikowałam, bo zamiast jogurtu dodałam śmietankę ukwaszaną 18% i wyszło palce lizać. Już wiem kiedy go znowu z mężem zrobimy, mniam:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto polecam
OdpowiedzUsuńanonimowy coś ci nie wyszło ponieważ robie to ciasto od lat nawet króluje na imprezach i jak dotąd nikt sie nie połapal że to nie sernik a wiadomo sernik zawsze znika w pierwszej kolejnośc
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto, które nie jest sernikiem i piekłam je nie raz więc nie wiem o co ci chodzi ,że coś mi nie wyszło!. Ja po prostu piszę prawdę i nie oszukuje swoich gości podając inne ciasto, które ma udawać sernik bo to akurat sernik nie jest!
OdpowiedzUsuńpyyyyychotka i nic więcej i naprawdę nie da się go nie polubić.
OdpowiedzUsuńzobaczymy jak mnie to wyjdzie... familija wemnie nie wierzy,ze wogle cos upieke zatem...
OdpowiedzUsuńwszyscy dosłownie wszyscy z mojej rodziny je uwielbiaja. cud miód!
OdpowiedzUsuńciasto jest bajecznie pyszne wszystkim smakuje pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziś próbowałam PYCHA
OdpowiedzUsuńNIgdy nie przepadałam za sernikami, kiedyś spróbowałam
OdpowiedzUsuńA teraz sama szukałam przepisu.
Wyszedł znakomicie <3
Pozdrawiam i polecam Ania
Nazwa nie zachęca, ale wygląda ciekawie.
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto jakie jadłam, właśnie robię je po raz drugi i będzie bardzo często gościło na moim stole!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało ! :)
OdpowiedzUsuń