czwartek, 14 marca 2013

Ciasto malinowo- migdałowe

Ciasto malinowo- migdałowe  



Dla miłośników migdałów i wypieków z nimi. Pyszne mocno migdałowe i wilgotne ciasto z dodatkiem malin.
Mogą być maliny świeże, ja użyłam mrożonych z zeszłorocznych zapasów. Polecam !
Przepis pochodzi z magazynu "Good Food"

Składniki:

140 g mielonych migdałów
140 g miękkiego masła
140 g brązowego drobnego cukru
140 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g malin
2 łyżki płatków migdałowych
cukier puder do posypania

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm z wyjmowanym spodem.
Wymieszaj w misce mikserem  do uzyskania gładkiego ciasta mielone migdały,masło,cukier,mąkę,jajka i ekstrakt waniliowy.
Połowę ciasta nałóż do foremki i wygładź. Nałóż maliny równomiernie po całości i na to nałóż resztę ciasta.
Górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika na 50 minut na złoty kolor. Studzimy ciasto a potem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz