czwartek, 30 maja 2013

Placek maślany

Placek maślany


        
Tradycyjny drożdżowy placek, któremu ciężko się oprzeć. Maślane ciasto posypane  prażonymi migdałami.
Może być również idealną bazą na wiele ciast drożdżowych z owocami . Polecam !      
Przepis pochodzi z magazynu "Sielskie Życie"
Przepis na dużą formę z piekarnika.

Składniki;
500 g mąki
50 g drożdży
80 g cukru
220 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
1 jajko

Na wierzch:
100 g masła
100 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
75 g płatków migdałowych

Mąkę wsyp do dużej miski . Zrób w niej dołek i rozkrusz drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru, 2-3 łyżeczki mleka i odrobinę mąki. Wymieszaj.Zaczyn przykryj i wstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, żeby wyrósł.
Rozpuść masło i odstaw, by ostygło do temperatury ciała. Płynne masło razem z pozostałym cukrem, solą,jajkiem i mlekiem dodaj do wyrośniętego rozczynu.Wymieszaj ciasto i przełóż  na posypaną mąką stolnicę . Zagniataj je mocno, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw na 45 minut, żeby powiększyło swoją objętość. Po wyjęciu z miski ponownie krótko zagnieć i rozwałkuj na grubość 1 cm. Ułóż placek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Placek ponakłuwaj widelcem i zrób w nim wgłębienia kciukiem. We wgłębienia wciśnij masło pokrojone w płatki. Posyp ciasto migdałami oraz cukrem z cynamonem. Piecz 30 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Smacznego! 

                                                                                                                           

2 komentarze:

  1. Wyszedł z piekarnika godzinkę temu. Zapycham się....błogo mi....

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam pierwszy raz- przepyszny, miękki, lekki, wilgotny. Będę wracała do tego przepisu

    OdpowiedzUsuń