poniedziałek, 3 lutego 2014

Rafaello

Rafaello


Raffaello to bardzo popularne ciasto, które i nam posmakowało. Herbatniki  przełożone masą budyniową z kokosem i u mnie, wzbogacone likierem kokosowym. Nie jest to pracochłonne ciasto i nie wymaga pieczenia a naprawdę warte spróbowania.


Składniki:
1 op. herbatników 450 g
2 op. kokosu po 200 g
1 litr mleka
3 op. budyniu kokosowego lub śnietankowego
3/4 szkl cukru
250 g masła
50 ml likieru kokosowego
platki kokosowe do dekoracji

Odlać 250 ml mleka i wymieszać w nim  budynie z cukrem, pozostałe mleko zagotować.
Dodać rozmieszany proszek, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć folią spożywczą, aby dotykała budyniu(nie zrobi się nam kożuch na powierzchni) i zostawić do ostudzenia.
Wystudzony budyń zmiksować z miękkim masłem i likierem kokosowym. Następnie dodać ok.1 1/2 opakowania kokosu  i wymieszać.
Herbatniki układamy w formie obok siebie, nakładamy ok 1/3 masy, przykrywamy znów herbatnikami, nakładamy masę i tak do wykończenia składników. Na wierzchu rozsmarowujemy trochę masy, posypujemy płatkami kokosowymi i podprażonymi wiórkami kokosowymi.
    Smacznego:)


3 komentarze:

  1. Zapraszam na konkurs Walentynkowy na mojego bloga :)
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. po co budyń do masy? a co z kokosem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za uwagę ! Błąd już poprawiony! :)

    OdpowiedzUsuń