niedziela, 9 lutego 2014

Zupa z marchwi i soczewicy

Zupa z marchwi i soczewicy



Znudziły się Wam tradycyjne zupy,  zapraszam do spróbowania czegoś innego, a zarazem bardzo prostego.  Rozgrzewająca  i w pięknym kolorze zupa z marchwi i soczewicy z cudownym aromatem czosnku. Polecam!

Składniki:
4 duże marchewki
duża cebula
3/4 szklanki soczewicy czerwonej
5 dużych ząbków czosnku
3 łyżki śmietany 18 %
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
sok z 1 limonki
6 łyżek oliwy
sól 
pieprz

Warzywa obieramy i myjemy. Trzy marchewki razem z cebulą kroimy  w kostkę i przesmażamy w garnku na 4 łyżkach oliwy. Dodaj posiekany czosnek,curry,kurkumę i wlej 4 szklanki wody. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj dodaj sok z limonki i dopraw solą i pieprzem.
Czwartą marchewkę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej resztę oliwy, dodaj marchewkę, opłukaną soczewicę i szklankę wody i duś, aż woda wyparuje a warzywa zmiękną..Przełóż do zupy. Zupę podawaj z kleksem śmietany. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz