Torcik makowo-serowy
Uwielbiam makowce i to będzie jeden z moich ulubionych. Masa makowa i serowa pieczona na przemiennie po 13 minut każda. Jest słodki ale wart spróbowania. Pięknie się kroi a więc idealny na wszelkie rodzinne uroczystości. Piekłam w formie 20x20cm.
Przepis pochodzi z bloga Asi "Kwestia smaku"
Składniki:
masa makowa:
425g masy makowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki zmielonych płatków lub obranych migdałów
2 jajka
100g gorzkiej roztopionej czekolady
masa serowa:
1/2 kg zmielonego sera trzykrotnie lub mascarpone
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266g)
2 jajka
1 biała czekolada roztopiona
Składniki masy makowej wymieszać na gładką masę, to samo zrobić z składnikami masy serowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Połowę masy makowej rozsmarować w formie i włożyć do piekarnika na 13 minut, na podpieczoną masę nakładamy połowę masy serowej i znów pieczemy 13 minut, to samo powtarzamy z kolejną warstwą makową i warstwą serową. Wierzch ciasta posypałam gorzkim kakao. Smacznego!
Jeszcze nie spotkałam się z takim sposobem pieczenia ciasta. Interesujące!
OdpowiedzUsuń