niedziela, 2 czerwca 2013

Torcik makowo-serowy

Torcik makowo-serowy


Uwielbiam makowce i to będzie jeden z moich ulubionych. Masa makowa i serowa pieczona na przemiennie po 13 minut każda. Jest słodki ale wart spróbowania. Pięknie się kroi a więc idealny na wszelkie rodzinne uroczystości. Piekłam w formie 20x20cm.

Przepis pochodzi z bloga Asi "Kwestia smaku"


Składniki:

masa makowa:
425g masy makowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki zmielonych płatków lub obranych migdałów
2 jajka
100g gorzkiej roztopionej czekolady

masa serowa:
1/2 kg zmielonego sera trzykrotnie lub mascarpone
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266g)
2 jajka
1  biała czekolada roztopiona


Składniki masy makowej wymieszać na gładką masę, to samo zrobić z składnikami masy serowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. 
Połowę masy makowej rozsmarować w formie i włożyć do piekarnika na 13 minut, na podpieczoną masę nakładamy połowę masy serowej i znów pieczemy 13 minut, to samo powtarzamy z kolejną warstwą makową i warstwą serową. Wierzch ciasta posypałam gorzkim kakao. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jeszcze nie spotkałam się z takim sposobem pieczenia ciasta. Interesujące!

    OdpowiedzUsuń