Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kokosową kruszonką
Sezon rabarbarowy w pełni , a więc i u mnie nie może go zbraknąć. Klasyczne drożdżowe ciasto z rabarbarem choć może być z dowolnymi owocami, a do tego pyszna kokosowa kruszonka. Smakuje wszystkim i znika szybciutko. Ciasta i kruszonki jest dużo a więc ja zazwyczaj piekę ciasta drożdżowe na formie z piekarnika!
Ciasto:
30 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
5 żółtek
100 g masła
sól
Kruszonka:
50 g mąki
50 g masłai
50 g cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
Przełożenie:
1 kg rabarbaru
szklanka cukru
2 łyżeczki skórki z cytryny
po łyżeczce cynamonu i imbiru
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Odstawić na 15 minut.Mąkę przesiać, wlać letnie mleko,dodać szczyptę soli i drożdże.Następnie dołożyć utarte żółtka z cukrem i rozpuszczone masło.Wyrabiać, aż ciasto będzie odstawało od ręki.Umieścić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. Składniki na kruszonkę połączyć.Wstawić do lodówki. Rabarbar obrać, pociąć na kawałki.Szklankę cukru zalać 1/2 szklanki wody.Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Do syropu wrzucić rabarbar. Gotować ok. 5 minut.Odcedzić.Formę wyłożyć papierem do pieczenia .Ciastem wylepić formę, obłożyć rabarbarem. Posypać skórką z cytryny, cynamonem i imbirem, a na końcu kruszonką. Piec ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Pysznie wygląda, uwielbiam rabarbarowe;)
OdpowiedzUsuń