niedziela, 7 lipca 2013

Tartoletki z owocami

Tartoletki zowocami



Dodanie orzechów do ciasta kruchego nadaje im delikatny aromat.Możecie użyć dowolnych orzechów. Wypełnione budyniem śmietankowym , owocami i polane galaretką tworzą szybki i prosty deser, który uwielbiają i dorośli i dzieci. Owoce jakich użyjecie to wg. upodobań smakowych.

Skladniki na ciasto:
ok. 12 sztuk o średnicy  8cm

100 g zmielonych orzechów
450 g mąki pszennej
4  łyżki cukru pudru
220 g masła w temp. pokojowej pokrojonego na małe kawałeczki
2 żółtka
szczypta soli
6 łyżek wody

Wypelnienie:

1 opakowanie budyni śmietankowego z cukrem
400 ml mleka
12 łyżeczek dżemu dowolnego w zależności od owoców ( u mnie truskawkowy)


Owoce np. truskawki,poziomki,maliny ,jeżyny, borówki
1 op. galaretki owocowej



Zmiel orzech na pył. Wymieszaj w misce lub robocie kuchennym wszystkie składniki :najpierw zamieszaj orzechy z mąka, cukrem potem dodaj masło i wymieszaj tworząc w rekach kruszonkę.Następnie dodaj zimną wodę i żółtka .Zagnieć na jednolite ciasto, owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce ok. 30 minut. 
Po schłodzeniu rozwałkuj  ciasto i wyłóż nimi foremki do tartoletek, ponakłuwaj widelcem i wstaw znowu do lodówki na 30 minut.  
W tym czasie przygotowujemy budyń, żeby się wystudził nim upieczemy tartoletki.
300 ml mleka podgrzewamy w garnuszku a w 100 ml mieszamy mieszankę budyniową , na gotujące się mleko wlewamy wymieszany proszek i mieszamy by uzyskać jednolitą masę.(Celowo używam mniej mleka niż ma być na opakowaniu żeby budyń był gęstszy). przykrywamy folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch na budyniu i zostawiamy do wystudzenia. 

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Foremki obciążamy nakładając do środka małe kawałeczki papieru do pieczenia z grochem lub kulkami do pieczenia  i pieczemy ok. 5-6 minut następnie usuwamy papier i pieczemy jeszcze ok. 6 minut. Zostawiamy do wystudzenia.
Na dno każdej tartoletki nakładamy po łyżeczce dżemu na to dajemy budyń i układamy owoce. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. 
Teżejącą galaretką zalewamy owoce i zostawiamy do wystudzenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego

* orzechy możemy wcześniej uprażyć w piekarniku nagrzanym do180 stopni przez ok.6-7 minut





4 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają:) Uwielbiamy takie babeczki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pięknie wygląją i pewnie też tak smakują.
    Chyba się w nich zakochałam. :P:P
    Pozdrawiam. :P:P
    http://nymuffin.blogspot.com/2013/08/tartalets-with-chocolate-pudding-and.html

    OdpowiedzUsuń