środa, 10 kwietnia 2013

Tort Czarny Las

Tort Czarny Las


Cudowny tort choć dla wszystkich znany jako ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną z wiśniami. Mój przepis jest inny ale zapewniaeany, że jest wyśmienity. Czekoladowe ciasto nasączone wiśniówczką, przełożone masą z bitą śmietaną z gorzką czekoladą i wiśniami z wiśniówki , które są mocno alkoholowe, a to dodaje niepowtarzalny smak . Udekorowany klasyczną bitą śmietaną i wiśniami. Polecam!

Składniki: biszkopt
4 jajka
2 łyżeczki kakao
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

Białka odzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie przełożyć do formy o średnicy 23 cm. wyłożonej pergaminem( tylko dno formy)
Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez ok 15 minut.
Ostudzić na kratce i przekroić na blaty.

Masa czekoladowa:
1/2 litra śmietany kremówki schłodzonej
1/2 szklanki cukru
3 tabliczki czekolady gorzkiej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
wiśnie z nalewki ok.30- 40 sztuk

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, żelatynę rozpuszczoną w wodzie, kakao i płynną ale ostudzoną czekoladę. Na koniec wmieszać wiśnie (kilka zostawić do dekoracji).

Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody

Śmietanę ubić  i pod koniec ubijania dodawać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.

Wykonanie:
Spód ciasta nasączyć wiśniówką i na to wyłożyć czekoladową masę ( odłożyć ok 4 łyżek). Przykryć drugą częścią ciasta, nasączonego wiśniówką i na to rozsmarować resztę ciemnej masy. Nałożyć bitą śmietanę na wierzch i boki tortu i udekorować wiśniami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

 

5 komentarzy:

  1. w masie czekoladowej nie wystepuje cukier .To dlaczego napisala Pani,zeby dodac pod koniec cukier?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodałam do masy 2 czekolady pełne Fin carre z Lidla ,masa nie wymaga więcej czekolad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A smietana 30 czy 36%?

    OdpowiedzUsuń