Pyszne czekoladowe ciasto nasączone wiśniówką, przełożone bitą śmietaną i polane czekoladą. Myśle, że nie potrzebuje dalszej rekomendacji poprostu trzeba spróbować!
Przepis od Dorotus z lekkimi dodatkami.
Składniki: biszkopt
6 jajek
150 g cukru drobnego
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g masła rozpuszczonego wystudzonego
do nasączenia:
1/2 szklanki nalewki wiśniówki
4 łyżki dżemu wiśniowego
masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
wiśnie z nalewki albo wiśnie kandyzowane
polewa:
60 g czekolady gorzkiej
60 g czekolady mlecznej
40 g masła
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka odzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny puszysty krem. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie wymieszać i przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i delikatnie wmieszać.
Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć dno pergaminem. Gotową masę delikatnie przelać do formy i wyrównać.
Piec w temp. 180 stopni ok 30 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Przekroić na 2 blaty.
Masa:
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody( lekko przestudzić). Śmietanę ubić pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę.
Jeden krążek ciasta położyć na paterze, nasączyć wiśniówką posmarować połową dżemu wiśniowego i na to nałożyć masę śmietanową (zostawić troszkę do ozdobienia wierzchu). Nałożyć drugi krążek ciasta również nasączyć wiśniówką i posmarować dżemem. Schłodzić w lodówce.W tym czasie przygotować polewę.
Masło stopić w niedużym garnuszku. Odstawić z palnika, dodać obie czekolady, posiekane. Poczekać do roztopienia mieszając od czasu do czasu.
Polać wierzch tortu, ozdobić odłożoną śmietaną tworząc małe rozetki i ozdobić wiśniami. Smacznego!
obłędny ;d
OdpowiedzUsuń