niedziela, 15 lutego 2015

Ciasto bounty

Ciasto Bounty



 Witam! dawno mnie tu nie było, więc powracam z przepysznym ciastem na ponowne powitanie.
Ciasto zrobiłam dla mojego męża na Walentynki!
On jest miłośnikiem kokosu a to ciasto właśnie ma smak kokosowego batonika bounty z polewą czekoladową .
Muszę przyznać,że dawno nie jadłam tak dobrego ciasta. Serdecznie zapraszam do spróbowania!

Przepis pochodzi z bloga Eweny Raspberries and cream.

Składniki:
Ciasto:
250 g masła
200 g cukru
200 g mąki
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao

Masa:
500 ml mleka
6 łyżek kaszy manny
200 g cukru
200 g masła
200g wiórków kokosowych

Polewa:
200 g czekolady
150 ml śmietanki 30 %

Foremkę o wymiarach 38x25 wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
Masło miksujemy z cukrem,stopniowo dodając po 1 jajku ubijamy.
Na koniec łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i mlekiem. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy ok. 20 minut.
Pozostawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Mleko gotujemy dodajemy kaszę mannę i masło caly czas dokładnie mieszając.Dodajemy cukier i wiorki kokosowe. Mieszamy. Gorącą masę wylewamy na wystudzone ciasto.Pozostawiamy do zastygnięcia.,
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.                     Polewamy wierzch ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia. Ja włożyłam do lodówki na ok. 3 godziny.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Ciasto bounty zawsze wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto wygląda naprawdę przepysznie. Gdy tylko skończę remont kuchni na pewno wypróbuję ten oraz inne przepisy z Pani bloga. Nie umiem się doczekać, zwłaszcza, że kupiłam nową patelnię wmf. Mam nadzieję, że będzie mi dobrze służyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ciasto to też warto dobrać do niego jakąś pyszną herbatkę ;) ja osobiście lubie matche

    OdpowiedzUsuń