wtorek, 2 kwietnia 2013

Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku



Schab pieczony w mleku z dużą ilością czosnku, który fantastycznie aromatyzuje mięso. Możnaje podać na ciepło do drugiego dania jak również, po wystudzeniu pokroić cieniutko i świetnie zastąpi nam wędline na kanapki.

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości
8  dużych ząbków czosnku
litr mleka
sól

Schab nacieramy solą i zostawiamy na godzinę do lodówki. Czosnek kroimy w plasterki.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym albo brytfance, obkładamy czosnkiem ( ja dałam kilka plasterków na dno na tym położyłam mięso a reszta na górę).Zalwamy wrzącym mlekiem.   Pieczemy ok.1,5 godziny w temp.190 stopni. Stale dolewamy mleko aby nie dopuścić do wyparowania. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda soczyście. U mnie też dzisiaj schab, ale parzony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Po przewertowaniu przepisów na schab w mleku w sieci,wybrałam Pani przepis,własnie siedzi w piekarniku.. i choć uwielbiam czosnek to jednak mam mieszane uczucie co do tego jakie to wyjdzie.. Nie wiem czy mam to piec pod przykryciem czy nie.. więc trochę pieke tak trochę odkryte.. sos w ogóle nie gęstnieje a jest już ponad godzinę w piekarniku.. pewnie jak zwykle cos zle zrobiłam :D ;) początkujące kucharki ,,tak maja,,. POZDRAWIAM!
    PS.Dam znać jaki był efekt końcowy mięska! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ponownie.
    Schab był chwalony ,jednak ja od siebie dodałam pod koniec ponad łyzke musztardy ,,granulowanej,, aby podrasować smak :D ,sos oczywiście zblednowałam. Mięso było kruche i wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się,że smakowało!

    OdpowiedzUsuń