czwartek, 13 czerwca 2013

Rabarbarowe różki

Rabarbarowe różki



Rogaliki z ciasta francuskiego wypełnione pysznym kremem rabarbarowym z serkiem mascarpone.Ciasto możecie wykonać sami albo zaoszczędzić czas i wykorzystać gotowe ciasto francuskie.
Po prostu pychota, musicie spróbować!
Przepis z magazynu "Pieczenie jest proste" z moimi zmianami.


Składniki na ok. 12 sztuk

2 opakowania ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka mleka
4 łyżki gruboziarnistego cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
250 g rabarbaru
100 g cukru
250 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki ajerkoniaku


Ciasto pokroić na paski szerokości 5 cm. Owinąć foremki do pieczenia rożków-każdą jednym paskiem. Żółtko roztrzepać widelcem z mlekiem i opędzlować nawinięte na foremki ciasto a następnie posypać cukrem gruboziarnistym. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec ok. 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.          
Po lekkim przestygnięciu zdjąć różki z foremek.
Obrać rabarbar i drobno pokroić.  Przełożyć do garnka i zasypać cukrem.Gdy tylko rabarbar puści sok, postawić garnek na kuchence i podgrzewać na małym ogniu, aż do powstania miękkiego musu. Całość zmiksować, dodać w odrobinie rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym,ajerkoniakiem a na koniec dodać zmiksowany rabarbar. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego o końcówce w kształcie gwiazdki i napełnić rożki.
Podawać natychmiast zanim ciasto zdąży nasiąknąć od kremu. Smacznego!

































2 komentarze:

  1. sa prześliczne! poproszę o jednego..albo nawet i dwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mam teraz smaka na coś słodkiego :) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń