Rabarbarowe różki
Rogaliki z ciasta francuskiego wypełnione pysznym kremem rabarbarowym z serkiem mascarpone.Ciasto możecie wykonać sami albo zaoszczędzić czas i wykorzystać gotowe ciasto francuskie.
Po prostu pychota, musicie spróbować!
Przepis z magazynu "Pieczenie jest proste" z moimi zmianami.
Składniki na ok. 12 sztuk
2 opakowania ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka mleka
4 łyżki gruboziarnistego cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
250 g rabarbaru
100 g cukru
250 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki ajerkoniaku
Ciasto pokroić na paski szerokości 5 cm. Owinąć foremki do pieczenia rożków-każdą jednym paskiem. Żółtko roztrzepać widelcem z mlekiem i opędzlować nawinięte na foremki ciasto a następnie posypać cukrem gruboziarnistym. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec ok. 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Po lekkim przestygnięciu zdjąć różki z foremek.
Obrać rabarbar i drobno pokroić. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem.Gdy tylko rabarbar puści sok, postawić garnek na kuchence i podgrzewać na małym ogniu, aż do powstania miękkiego musu. Całość zmiksować, dodać w odrobinie rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym,ajerkoniakiem a na koniec dodać zmiksowany rabarbar. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego o końcówce w kształcie gwiazdki i napełnić rożki.
Podawać natychmiast zanim ciasto zdąży nasiąknąć od kremu. Smacznego!
Składniki na ok. 12 sztuk
2 opakowania ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka mleka
4 łyżki gruboziarnistego cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
250 g rabarbaru
100 g cukru
250 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki ajerkoniaku
Ciasto pokroić na paski szerokości 5 cm. Owinąć foremki do pieczenia rożków-każdą jednym paskiem. Żółtko roztrzepać widelcem z mlekiem i opędzlować nawinięte na foremki ciasto a następnie posypać cukrem gruboziarnistym. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec ok. 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Po lekkim przestygnięciu zdjąć różki z foremek.
Obrać rabarbar i drobno pokroić. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem.Gdy tylko rabarbar puści sok, postawić garnek na kuchence i podgrzewać na małym ogniu, aż do powstania miękkiego musu. Całość zmiksować, dodać w odrobinie rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym,ajerkoniakiem a na koniec dodać zmiksowany rabarbar. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego o końcówce w kształcie gwiazdki i napełnić rożki.
Podawać natychmiast zanim ciasto zdąży nasiąknąć od kremu. Smacznego!
sa prześliczne! poproszę o jednego..albo nawet i dwa!
OdpowiedzUsuńale mam teraz smaka na coś słodkiego :) miłego dnia!
OdpowiedzUsuń