Letnie ptasie mleczko
Idealne ciasto na gorące dni. Jest też coś dla fanów czekolady a mianowicie spód jest z gorzkiej czekolady wraz z migdałami i pokruszonymi bezami. Truskawki trzeba wykorzystać bo sezon powoli się kończy.
Skladniki:
Spód
300 g gorzkiej czekolady
5 łyżek masła
50 ml słodkiej bitej śmietany
50 g migdałow (grubo posiekanych)
50 g bez
Wypełnienie;
400 ml gęstego jogurtu
400 g mielonego trwsrogu (dwukrotnie)
150 g cukru pudru
400 ml śmietanki kremówki
2 galaretki truskawkowe
! kg truskawek
Czekoladę roztopić. Wymieszać z masłem,śmietaną oraz grubo posiekanymi migdałami i pokruszonymi bezami. Masą wylepić spód tortownicy ( u mnie 22cm). Chłodzić godzinę.
Galaretki rozpuścić w połowie porcji wody podanej na opakowaniu.
Twaróg połączyć z cukrem pudrem oraz jogurtem.Na końcu dodać ubitą kremówkę i przestygnięte galaretki. Wszystko wymieszać razem. Truskawki pokroić wzdłuż na pół.ułożyć na przygotowanym wcześniej spodzie ciasta.Następnie zalać ciasto teżejącą masą. Chłodzić w lodowce ok.4-5 godzin
bardzo wakacyjny, słodki deser :]
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Niebo w gębie :) Założe się:)
OdpowiedzUsuńMniami, śliczny kolorek ma :)
OdpowiedzUsuń