poniedziałek, 1 lipca 2013

Truskawkowo - kokosowy cheesecake

Truskawkowo - kokosowy cheesecake



Jest lato chociaż pogoda nas nie rozpieszcza, ale ciasta owocowe smakują zawsze. Dziś przepis na pyszny sernik na zimno o smaku kokosowym, na kokosowym spodzie z truskawkami i galaretką.

Składniki:
spód:
200 g ciasteczek kokosowych
25 g wiórek kokosowych
75 g rozpuszczonego masła
masa:
400 g mleka kokosowego
500 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
sok z dwóch cytryn
500 g truskawek
galaretka truskawkowa



Przygotuj formę o średnicy 21cm i wyłóż dno formy papierem do pieczenia.
Pokrusz ciastka na pył dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj z rozpuszczonym masłem.Tak przygotowaną masą wyłóż dno formy i włóż do lodówki do schłodzenia w tym czasie przygotuj masę. Żelatynę wymieszaj w małej ilości gorącej wody ok.4-5 łyżek.Zmieszaj razem mleko kokosowe z serkiem mascarpone, cukrem pudrem oraz sokiem cytrynowym na jednolitą masę, dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.Połowę masy przełóż do formy na schłodzony spód z ciasteczek.Część truskawek  pokrój na małe kawałki i ułóż na masie, przykryj resztą masy.Włóż na ok. 1 godz. do lodówki do schłodzenia.W tym czasie przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem.Wyłóż pokrojone truskawki na ciasto  i zalej tężejącą galaretką. Schłódź w lodówce ok. 4 godzin lub całą noc. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz