Ciasto ze śliwkami i bezą
Sezon śliwkowy rozpoczynam szybkim i pysznym ciastem z chrupiącą bezą. A więc do dzieła !
Składniki
Ciasto;
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
5 żółtek
kostka margaryny
2-3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek
Beza;
5 białek
1 szklanka cukru
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać margarynę, żółtka, śmietanę,cukier i szybko zagnieść ciasto można w mikserze.
Formę 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia , ciastem wyłożyć formę i rozłożyć wypestkowane śliwki. Ubić pianę z 5 białek pod koniec ubijania stopniowo dodawać szklankę cukru. Ubijać ok.10-15 minut.
Pianę wyłożyć na śliwki i piec ok.1 godz. w temp.180 stopni.
pycha, lubie ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńpiekłam 1 godz. i było surowe
OdpowiedzUsuńZ bezą to tak różnie ,raz wyjdzie a raz nie.Ja zostawiam jeszcze później na godzinkę w piekarniku,przy lekko uchylonych drzwiczkach.Ale ciasto piekę tak ponad godzinkę.
OdpowiedzUsuńsłabe 2/10
OdpowiedzUsuńCiasto wyszlo bardzo dobre ! :)
OdpowiedzUsuńciasto trzeba najpierw podpiec 20 minut a pozniej wyciagnac z piekarnika nalozyc beze I piec kolejne 25 minut lub dluzej
OdpowiedzUsuń