poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Tort tęczowy

Tort tęczowy


Tort był robiony na 4 urodziny mojego synka Jasia. Jaś zachwycony ilością kolorów i bardzo ciekawy jak mi się udało zrobić taki kolorowy tort. Reszta rodziny również podziwiała tort. Wygląda naprawdę fantastycznie choć w smaku to nic nadzwyczajnego, po prostu biszkopt przełożony serkiem mascarpone z bitą śmietaną. Używałam barwników w proszku .Barwniki należy dozować wg. uznania jaki kolor chcecie uzyskać. Nie udało mi się zrobić zdjęcia tortu w całości więc jest tylko namiastka.
Przepis na biszkopty pochodzi od Dorotus.

Składniki na 2 blaty biszkoptowe:
3 duże jajka
150 g drobnego cukru
75 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
barwniki ( czerwony, pomarańczowy,żółty, zielony,niebieski,bordowy,fioletowy)

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier,dalej ubijając.Dodawać  po kolei żółtka dalej ubijając. Mąki wymieszać i przesiać do ciasta wymieszać na bardzo wolnych obrotach.Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 częśći i dowolnie  dozować ilość barwników aż uzyskacie odpowiedni kolor.
Piec w temp.160-170 stopni ok. 20 minut.



Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok. 60 cm opuścić je na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Masa:
750 g serka mascarpone
500 g śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier dalej ubijając, wmieszać serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i dodać do masy.

Dowolnie przekładać kolory blatów i smarować masą, udekorować wg uznania.




2 komentarze:

  1. witam moge prosic troche dokladniej?czy kazdy kolor pieczony jest oddzielnie?barwi sie ciasto biszkoptowe tak?Widze ze jest 7kolorow.Nie moge skumac jak to zrobione :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy kolor pieczony jest oddzielnie. Z podanych proporcji piekłam po dwa biszkopty w formie o średnicy 21 cm. Każdy biszkopt barwi się oddzielnie!

    OdpowiedzUsuń