piątek, 30 sierpnia 2013

Wykwintny tort malinowy

Wykwintny  tort malinowy



Pyszny biszkopt przełożony kremem malinowym. Niby nic niezwykłego ale pięknie się prezentuje po przekrojeniu, na pewno Wasi goście będą zaskoczeni. Polecam do wypróbowania póki są jeczcze słodkie malinki!


Składniki;
Ciasto biszkoptowe;
5 żółtek
5 białek
5 łyżek zimnej wody
125 g cukru
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
125 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia 

Krem malinowy;
200 g malin
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
400 ml śmietany kremówki
200g mielonego twarogu lub serka mascarpone

Do dekoracji:
200 ml śmietany kremówki
płatki migdałowe
świeże maliny


Żółtka utrzeć na puszystą  masę 5 łyżkami zimnej wody,cukrem, cukrem waniliowymi solą. Połączyć oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać na masę. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodać do masy. Składniki ostrożnie wymieszać trzepaczką do piany.
Równomiernie rozsmarować na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 stopni ok. 12 minut.

Oddzielić nożem krawędź ciasta od blachy. Ciasto pozostawić jeszcze 5 minut na blaszce, po czym przełożyć na posypany cukrem blat. Ostrożnie odkleić od ciasta papier ( w razie problemów z odklejeniem opędzlować papier wodą). Poczekać, aż ciasto ostygnie i pokroić je na pasy, każdy szerokości 5 cm.

Maliny przełożyć do rondla, dodać cukier i cukier waniliowy. Lekko podgrzać.Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Ubić schłodzoną śmietanę. Twaróg utrzeć z malinami na gładką masę. Kontynuując ucieranie, dodawać porcjami bitą śmietanę.Schłodzić w lodówce a gdy zacznie tężeć, krem równomiernie rozsmarować na paskach ciasta.Jeden z pasków zwinąć spiralnie na środku patery. Nawijać pozostałe paski tak, by koniec jednego stykał się z początkiem następnego tworząc ślimaka..Paski nawijać ciasno i przyciskać dłonią do już istniejących zwojów.
Śmietanę przeznaczoną do dekoracji ubić na sztywno i rozsmarować na torcie. Boki udekorować płatkami migdałowymi a górę świeżymi malinami. Schłodzić ok.3 godzin w lodówce. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz