piątek, 9 sierpnia 2013

Shrek

Shrek



Zielony przekładaniec, mięciutki biszkopt z z dwoma warstwami kremu i galaretką na pewno spodoba się nie jednemu dziecku, a przy tym idealny na letnie upały. Bardzo ładnie się kroi, a więc będzie idealny na wszelkie imprezy rodzinne.

Składniki
Biszkopt;
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa;
3 szklanki soku (kiwi,banan.jabłko
3 opakowania budyniu śmietankowego
Pianka;
1 opakowanie galaretki agrestowej
500 ml śmietanki kremówki
2 opakowania bitej śmietany w proszku
Ponadto;
2 op. ciastek z galaretką w czekoladzie np.cytrynowych
2 op. galaretki agrestowej

Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać żółtka nadal ubijając. Stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach  25x40 cm.                                   Piec 25 minut w 180 stopniach.

Masa budyniowa;
W jednej szklance soku rozmieszać proszek budyniowy, a resztę zagotować i wmieszać rozprowadzony proszek, gotować ok. 1 minut aż budyń zgęstnieje.Mieszać caly czas aby nie powstały grudki. Wystudzić.

Pianka:
Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody.Wystudzić. 
Śmietanę ubić ze śmietanką w proszku i połączyć z wystudzoną galaretką.

Przygotować galaretki wg. przepisu na opakowaniu.
Na zimny biszkopt wyłożyć wystudzoną masę budyniową. Ułożyć ciastka. Tężejącą piankę równomiernie rozsmarować. Zalać tężejącą galaretką. Przechowywać w lodówce.    Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz