Babka jogurtowo - kokosowa
Delikatna i puszysta babka jogurtowo-kokosowa . Miękka z delikatną nutą kokosu i lekko wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. Pyszna do popołudniowej kawy!
Skladniki:
150 g jogurtu naturalnego
75 g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 jajek
220 ml oleju
120 g mąki pszennej
150 g kaszy manny
65 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier, sól oraz cukier waniliowy wsypać do miski, po czym wbić jajka.Całość starannie utrzeć na gładką masę. Następnie dodać jogurt naturalny i olej.Wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym połączyć razem z kaszą manną i wiórkami kokosowymi. Suche produkty wsypać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.Formę do babki ( pojemność 2.6 l) posmarować cienką warstwą tłuszczu i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp. 175 stopni (termoobieg 150 stopni) na ok.50 min.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Uwielbiam babki,ta wyglada smacznie.
OdpowiedzUsuń