Szarlotoka domowa
Tradycyjna szarlotka i choć jest bardzo prosta nie można się jej oprzeć a podana na ciepło z lodami to po prostu " niebo w gębie". Sami spróbujcie! :)
Składniki:
500 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
4 żółtka
1 szklanka cukru
4 łyżki gęstej śmietany
1,5 kg jabłek
3 cukry waniliowe
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder
Mąkę przesiać na stolnicę dodać pokrojone na kawałki masło, wbić żółtka, dodać cukier i proszek do pieczenia.Skropić to śmietaną i zagnieść ciasto.
Wyrobić aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Spód podpiec ok. 15 minut.
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Utarte jabłka wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Wyłożyć na podpieczony spód. Resztę ciasta rozwałkować i nałożyć na jabłkach.
Piec ok.45 minut Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Szarlotkę można podawać na ciepło np. z lodami. Smacznego :)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Spód podpiec ok. 15 minut.
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Utarte jabłka wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Wyłożyć na podpieczony spód. Resztę ciasta rozwałkować i nałożyć na jabłkach.
Piec ok.45 minut Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Szarlotkę można podawać na ciepło np. z lodami. Smacznego :)
Bardzo smaczna, pierwsza w której masło nie dominuje smaku - przepis którego szukałam.
OdpowiedzUsuńSzarlotka bardzo dobra, nie twarda i sie nie kruszy, takiej szukałam:)
OdpowiedzUsuń