środa, 27 marca 2013

Piegusek z czekoladą

Piegusek z czekoladą


Ucierane ciasto z dodatkiem groszków czekoladowych, można je również zastąpić posiekaną gorzką czekoladą. Bardzo dobre do popołudniowej herbatki , a czekolada może nas rozweseli w te zimowo-wiosenne dni.

Składniki:

180 g cukru
270 g masła
szczypta soli
cukier waniliowy
4 jajka
270 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie groszków czekoladowych lub gorzka czekolada


Łyżkę cukru odłożyć. Resztę utrzeć na puszystą masę z masłem, solą i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką . Groszki dodać do ciasta. Białka ubić z odłożoną łyżką cukru na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać ją z ciastem. Podłużną formę posmarować masłem,oprószyć tartą bułką, napełnić ciastem. Piec je ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz