piątek, 8 marca 2013

Owsiane muffiny z daktylami

Owsiane muffiny z daktylami





Bardzo zdrowe muffiny z suszonymi daktylami i orzechami. Nie zawierają cukru, naturalnym słodzikiem jest miód. Uważam, że są świetną alternatywą na drugie śniadanie np. dla dzieci do szkoły a i my się skusimy do gorącej herbatki albo kawki.
Przepis pochodzi z książki  "Babeczki słodkie i pikantne"

Składniki:
 
50 g suszonych daktyli
100 g płatków owsianych
200 g jogurtu naturalnego
180 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
100 g siekanych orzechów
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
jajko
120 g miodu
80 ml oleju


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni celcjusza. Blachę do mufinek, posmarowć tłuszczem albo wyłożyć papilotkami. 
Daktyle pokroić w kostkę. Płatki owsiane wymieszać z jogurtem naturalnym.Mąkę wymieszać z cynamonem   orzechami, proszkiem doi wymieszać pieczenia, sodą i daktylami. Jajko rozbełtać i wymieszać z płatkami, miodem, olejem i mąką. Ciasto wyłożyć do zagłębień w blaszce i piec ok 25 minut.

Upieczone mufinki odstawić na ok 5 minut,aby ciasto odpoczęło,  następnie wyjąć z formy i ostudzić.Udekorować  dowolnie daktylami.




3 komentarze: