Owsiane muffiny z daktylami
Bardzo zdrowe muffiny z suszonymi daktylami i orzechami. Nie zawierają cukru, naturalnym słodzikiem jest miód. Uważam, że są świetną alternatywą na drugie śniadanie np. dla dzieci do szkoły a i my się skusimy do gorącej herbatki albo kawki.
Przepis pochodzi z książki "Babeczki słodkie i pikantne"
Składniki:
50 g suszonych daktyli
100 g płatków owsianych
200 g jogurtu naturalnego
180 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
100 g siekanych orzechów
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
jajko
120 g miodu
80 ml oleju
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni celcjusza. Blachę do mufinek, posmarowć tłuszczem albo wyłożyć papilotkami.
Daktyle pokroić w kostkę. Płatki owsiane wymieszać z jogurtem naturalnym.Mąkę wymieszać z cynamonem orzechami, proszkiem doi wymieszać pieczenia, sodą i daktylami. Jajko rozbełtać i wymieszać z płatkami, miodem, olejem i mąką. Ciasto wyłożyć do zagłębień w blaszce i piec ok 25 minut.
Upieczone mufinki odstawić na ok 5 minut,aby ciasto odpoczęło, następnie wyjąć z formy i ostudzić.Udekorować dowolnie daktylami.
Pyszne!! Sprawdziłam.
OdpowiedzUsuńa mąka jaka - może być pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńTak, może być pełnoziarnista albo pszenna !
OdpowiedzUsuń