środa, 13 marca 2013

Chleb kanapkowy





Bardzo mięciutki chlebek,  prawie jak tostowy,  z  którego możemy przygotować pyszne kanapki i tosty.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.


Składniki:

20 g świeżych drożdży
200 g mleka
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżki cukru
50 g masła lub oleju

2 keksówki o wym.10 na 25 cm


Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki odstawić do wyrośnięcia na ok.15 min.
Jeśli mleko ostygło najlepiej wstawić rozczyn do garnka z gorącą wodą,ciepło spowoduje,że drożdże lepiej się spienią.

Mąkę przesiać do dużej  miski,dodać sól,resztę cukru.Wlać wyrośnięte drożdże,roztopione i ostudzone masło ( może być ciepłe) oraz wbić jajko.

Składniki mieszać łyżką ok. 2 minut lub mieszać mieszadłem miksera.Następnie wyrabiać ciasto,hakiem przez ok. 10 min.lub na oprószonej mąką stolnicy wyrabiać dłońmi.
Na koniec ciasto powinno być gładkie,miękkie i nie powinno się kleić.
Włożyć ciasto do miski  przykryć  i wstawić do lodówki na 1 noc lub maksymalnie 4 dni.
W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki aby się ogrzało ( ok. 1/2 godziny),tzn. wyjąć je z miski, wyłożyć na stolnicę i po chwili zagniatania zostawić pod przykryciem.Ogrzane ciasto podzielić na 2 części przygotować 2 formy keksowe, wysmarować oliwą lub masłem.

Uformować ciasto: rozpłaszczyć każdą część na nieduży kwadratowy placek, złożyć dwa boki ciasta do środka następnie zwinąć ciasto w rulonik zaczynając od przeciwległego boku. Ruloniki rozciągnąć lub rozwałkować na długość blaszki i włożyć do środka. Odstawić na ok. 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma urosnąć 2 cm ponad poziom formy. Jeśli chleb słabo wyrósł można go zostawić na   dodatkowe 1/2 godziny i zadbać o ciepłe otoczenie.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celcjusza. Ustawić na środkowej części na kratce piekarnika. Piec ok.30. minut.Wyjąć na kratkę i zostawić na godzinę. Następnie obkroić nożem przy brzegach blaszki i wyłożyć chleb na kratkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz