piątek, 29 marca 2013

Mini babeczki

Mini babeczki




Mini babeczki to podstawowe ciasto na babkę piaskową. Zrobiłam je ponieważ, będą idealne do koszyczka do święconki a potem posłużą jako dekoracja świąteczna. Można je polać polewą czekoladową albo białą czekoladą u mnie tradycyjnie lukrowane ale wykorzystałam suszoną papaję,skórkę pomarańczową  i suszone bakalie.Wyglądają uroczo!

Składniki: ok.6 sztuk

4 jajka
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej ( może być  zmieszana z mąką tortową )
szklanka cukru
250 g masła
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder
gorąca woda
suszone owoce lub bakalie

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch.Dodać cukier waniliowy, proszek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać Tłuszcz roztopić i schłodzić.Wlać cienkim strumieniem do cista. Białka ubić na sztywną pianęh, połączyć z ciastem.Wlać do foremek, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Piec ok.60 minut   temperaturze 180 stopni.aż ciasto będzie złote i będzie odchodziła od foremek.

cukier puder mieszamy z gorącą wodą na gładką masę.Polukrować babeczki i posypać bakaliami!











































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz