Szarlotka z bezą
Przepis na to ciasto jest już na blogu, teraz w zmienionej wersji z jabłkami. Przepyszne z popołudniową kawką. Gorąco polecam!
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
5 żółtek
kostka margaryny
2-3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, żółtka,śmietanę,cukier, cynamon i zagnieść ciasto.
Formę 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i przesmażyć z cukrem ok.10 minut.
Odcisnąć sok i ułożyć na cieście. Ubić pianę z białek na sztywno i pod koniec stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać ok.10-15 minut. Następnie wyłożyć na jabłka. Piec w temp.180 stopni ok.1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz