niedziela, 29 grudnia 2013

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany



Niestety już po świętach, ale makowca można jeść cały rok. Ten jest wyśmienity,z pyszną domową masą.  Ja uwielbiam takiego zwijanego makowca! Pamiętam jak pomagałam babci w przygotowaniach takiego makowca, ale wtedy była jeszcze ręczna maszynka do mielenia maku i to wszystko miało cudowny urok świąt. Ten nie jest z przepisu babci, ona wszystko piekła z głowy.
Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery"

Składniki na  strucle o dł. ok 35 cm
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej i 3 łyżki do podsypania
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
180 ml letniego mleka
6 żółtek
150 g stopionego i schłodzonego masła
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki spirytusu lub rumu
ziarenka z 1 laski wanilii
Nadzienie:
500 g suchego maku
170 g jasnego brązowego cukru
100 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstrakty z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżka masła o temp. pokojowej
6 białek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowujemy rozczyn; W niedużym garnuszku rozkruszyć drożdże i zasypać je 2 łyżkami cukru. Zalać 1/4 szklanki letniego mleka.Wymieszać,aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki i ponownie wymieszać aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.20 minut. Składniki rozczynu odejmujemy z przepisu na wybrane ciasto drożdżowe.

Przesianą mąkę wymieszać z rozczynem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Uformować kulęi przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na  części, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową pozostawiając suche brzegi ciasta ok. 2 cm. Zwinąć jak roladę, a końce podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego, pozostawiając ok.1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Piec bez termoobiegu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 stopni, przez ok 30-40 minut, do wyraźnego zbrązowienia ciasta. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować. 

Ja lukier przygotowuję z cukru pudru z dodatkiem gorącego mleka.Posypać makiem.  Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz