niedziela, 1 grudnia 2013

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami



Mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione śliwkami, a w środku niespodzianka! marcepan. Można wykorzystać zapasy śliwek mrożonych albo z kompotu. Polecam!

Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
250 ml letniego mleka
160 g masła
1 jajko
szczypta soli
2 op. cukru waniliowego
600 g śliwek
100 g marcepanu
oprócz tego:
mąką do rozwałkowania ciasta
rozpuszczone masło  do smarowania
cukier puder do posypania

Przesiać do miski mąkę i wykonać pośrodku zagłębienie. Drożdże rozprowadzić z 1 łyżeczką cukru w niewielkiej ilości letniego mleka i wlać w zagłębienie. Zagarnąć do zagłębienia odrobinę mąki, delikatnie przemieszać i nakryć miskę ściereczką. Odstawić na 15 minut  w cieple miejsce, aż rozczyn wyrośnie.
Rozpuścić masło i przestudzić. Dodać do miski z rozczynem płynne masło,jajko,sól,resztę cukru, cukier waniliowy i pozostałe mleko. Składniki wyrobić na jednolite ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotować śliwki: opłukać wydrylować i ewentualnie przekroić.
Jeśli macie mrożone rozmrozić.
Ciasto jeszcze raz krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 2 cm. Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdej porcji położyć po śliwce i w środek śliwki zamiast pestki po kawałeczku marcepana.Kolejno składać krawędzie ciasta tworząc kulki, po czym każdą opędzlować roztopionym masłem. Wysmarować roztopionym masłem formę o średnicy 26 cm. Przełożyć do formy bułeczki i odstawić na ok.15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni i piec ok. 40 minut. Jeszcze gorące oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz