Schab w cieście francuskim
Pyszny schab w cieście francuskim z ziołowym nadzieniem. Polecam dla odmiany tradycyjnej pieczeni.
Składniki:
1 kg schabu
opakowanie ciasta francuskiego
3 łyżki oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
duży pęczek zielonej pietruszki
łyżka ziół prowansalskich
jajko
sól
pieprz
Mięso umyć,osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć schab z obu stron na gorącym tłuszczu. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Umytą natkę drobno posiekać. Wymieszać z czosnkiem, cebulą i ziołami prowansalskimi, wbić białko.Dokładnie wymieszać i rozłożyć na schabie. Ciasto rozwinąć i przenieść schab na rozwinięty kawałek ciasta. Mięso zawinąć dokładnie ciastem. Wierzch posmarować żółtkiem. Schab piec w temp. 200 stopni ok. godziny. Można podawać na ciepło i zimno. Smacznego!
Pyszny schab w cieście francuskim z ziołowym nadzieniem. Polecam dla odmiany tradycyjnej pieczeni.
Składniki:
1 kg schabu
opakowanie ciasta francuskiego
3 łyżki oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
duży pęczek zielonej pietruszki
łyżka ziół prowansalskich
jajko
sól
pieprz
Mięso umyć,osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć schab z obu stron na gorącym tłuszczu. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Umytą natkę drobno posiekać. Wymieszać z czosnkiem, cebulą i ziołami prowansalskimi, wbić białko.Dokładnie wymieszać i rozłożyć na schabie. Ciasto rozwinąć i przenieść schab na rozwinięty kawałek ciasta. Mięso zawinąć dokładnie ciastem. Wierzch posmarować żółtkiem. Schab piec w temp. 200 stopni ok. godziny. Można podawać na ciepło i zimno. Smacznego!
Ciekawy przepis,ja używam ciasta francuskiego Linessa nie rośnie aż tak bardzo jak zwykkła,do mięsa doskonałe.
OdpowiedzUsuń