niedziela, 29 grudnia 2013

Schab w cieście francuskim

Schab w cieście francuskim



 Pyszny schab w cieście francuskim z ziołowym nadzieniem. Polecam dla odmiany tradycyjnej pieczeni.

Składniki:
1 kg schabu
opakowanie ciasta francuskiego
3 łyżki oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
duży pęczek zielonej pietruszki
łyżka ziół prowansalskich
jajko
sól
pieprz

Mięso umyć,osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć schab z obu stron na gorącym tłuszczu. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Umytą natkę drobno posiekać. Wymieszać z czosnkiem, cebulą i ziołami prowansalskimi, wbić białko.Dokładnie wymieszać i rozłożyć na schabie. Ciasto rozwinąć i przenieść schab na rozwinięty kawałek ciasta. Mięso zawinąć dokładnie ciastem. Wierzch posmarować żółtkiem.  Schab piec w temp. 200 stopni  ok. godziny.   Można podawać na ciepło i zimno.  Smacznego!

                                                               




1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis,ja używam ciasta francuskiego Linessa nie rośnie aż tak bardzo jak zwykkła,do mięsa doskonałe.

    OdpowiedzUsuń