Paszteciki z mięsem
Małe paszteciki z ciasta drożdżowego, nadziane farszem z mięsa drobiowego( można użyć również inny rodzaj mięsa),kapusty kiszonej i pieczarek.Można do nich podać barszczyk czerwony jak również, są świetną przekąską ciepłą i zimną.
Przepis na ciasto pochodzi z strony Moje Wypieki
Składniki na ciasto ok. 50 szt.
350 g letniego mleka
60 g roztopionego masła
pół łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 duże jajka
560 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
Nadzienie:
500 g mięsa ugotowanego
250 g kapusty kiszonej ugotowanej
250 g pieczarek
cebula
sól
pieprz
Dodatkowo:
jajko
nasiona maku i czarnuszki
Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać ok. 5 minut.
Resztę mleka rozmieszać z masłem, cukrem, jajkami. Mąkę wymieszać z solą dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników .Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Pieczarki przesmażyć z cebulą, gdy przestygnie zmielić mięso, kapustę i pieczarki doprawić wg. uznania do smaku.
Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na prostokąt, nałożyć nadzienie i zwinąć w rulonik jak roladę. Ciasto pokroić, tak samo postąpić z resztą ciasta i nadzienia. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. makiem i czarnuszką. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni ok. 20 minut na złoty kolor.
Zrobiłem w/g przepisu. Wyszło super, podałem na stół urodzinowy mojej małżonki - wszyscy się zajadali i chwalili przepis.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla małżonki! Bardzo się ciesze,że smakowało!
OdpowiedzUsuńfantastic put up, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not
OdpowiedzUsuńunderstand this. You should continue your writing.
I'm confident, you have a great readers' base already!
My homepage; wyposazenie lazienek
Hi there everyone, it's my first pay a quick visit at this website, and paragraph is really fruitful in support of me, keep up posting these types of posts.
OdpowiedzUsuńAlso visit my page - plytki podlogowe
Hey There. I found your blog the usage of msn. That is a really well written article.
OdpowiedzUsuńI'll make sure to bookmark it and return to read extra of your helpful information. Thank you for the post. I'll certainly comeback.
my blog - rekuperator (http://www.adya.ir/DawnaHolc/tab:info)
Mniam...w Lidlu kupuję do pasztecików świetną kapustę w puszce na winie,nie trzebaj jej gotować.
OdpowiedzUsuń