środa, 20 marca 2013

Zapiekanka z dyni i ziemniaków z gorgonzolą

Zapiekanka z dyni i ziemniaków z gorgonzolą



Prosta zapiekanka z dyni i ziemniaków, tak naprawdę smaku nadaje tu zapieczona gorgonzola, która ma charakterystyczny smak.Idealna na zimową kolację,

Składniki:

1 kg dyni
1/2 kg ziemniaków
150 g gorgonzoli
250 ml mleka
125 ml śmietany
2 jajka
pieprz
sól
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy


Usunąć pestki z dyni, pokroić w  plastry grubości ok. 1 cm. Przełożyć do piekarnika i skropić oliwą, podpiec  ok. 20 minut . Ziemniaki obrać,pokroić w plastry ok. 1 cm i obgotować w osolonej wodzie ok.15 minut.
Podpieczoną dynię odkroić od skóry. Obgotowane ziemniaki odcedzić.
Naczynie do zapiekania posmarować przekrojonym czosnkiem i układać w niej naprzemiennie dynię i ziemniaki.

Gorgonzolę rozgnieść widelcem i utrzeć z mlekiem i śmietaną na gładki sos.Jajka roztrzepać, wymieszać z masą serową, przyprawić solą i pieprzem. Masą serową zalać warzywa. Piec ok 30 minut w temp.200 stopni na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz