Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. U mnie nie za wysokie, gdyż pieczone na blaszce z piekarnika, więc jest dużo. Ja wykorzystałam śliwki mrożone. Bardzo polecam ten klasyk w sezonie śliwkowym.
Składniki: ciasto
30 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki
szklanka ciepłego mleka
5 żółtek
100 g masła
1 kg śliwek
kruszonka;
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, wlać letnie mleko, dodać szczyptę soli i drożdże.Następnie dołożyć utarte z cukrem żółtka i rozpuszczone masło.Wyrabiać, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Umieścić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Składniki na kruszonkę połączyć i wstawić do lodówki .
Ciastem wylepić posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę.Obłożyć śliwkami.Posypać kruszonką.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego !
Składniki na kruszonkę połączyć i wstawić do lodówki .
Ciastem wylepić posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę.Obłożyć śliwkami.Posypać kruszonką.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego !
bardzo lubię ciasto drożdżowe, chyba z każdymi owocami. Twoje wygląda super (a to, że niskie to dobrze, bo jakby bardziej owocowe) :)
OdpowiedzUsuńjak na 500 g maki to jakies marnawe to Twoje ciasto.....a do kruszonki cukru nie trzeba ???
OdpowiedzUsuńChyba zjadłam ten cukier ale przepis na kruszonkę poprawiony ! A ciasto jest niskie bo pieczone w formie od piekarnika, trzeba czytać dokładnie a nie krytykować !
OdpowiedzUsuń