Dyniowiec czekoladowy
Dyniowiec choć nie ma smaku dyni, bardziej brownie mocno czekoladowy. Choć nie jestem zwolennikiem ciast czekoladowych, to jednak mnie zaskoczyło. Pyszne z cudownym aromatem pomarańczy, którym przechodzi cały dom podczas pieczenia. Moja siostra stwierdziła, że to jest Świąteczne ciasto poprostu przypomina, że Święta tuż, tuż. Polecam!
Składniki:
3 jajka
szczypta soli
120 g cukru
150 g gorzkiej czekolady
200 g oczyszczonej i grubo startej dyni
200 g zmielonych migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki kukurydzianej
łyżeczka cynamonu
skórka i sok z jednej pomarańczy
Czekoladę rozpuszczamy na parze i zostawiamy do przestudzenia..Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny kogel- mogel, następnie podaj pozostałe składniki w kolejności i dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto będzie jednolite, delikatnie wmieszaj do niego pianę z białek. Następnie przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm. Wyrównaj wierzch łopatką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok.45 minut do suchego patyczka. Pozostaw w formie 5-10 minut potem zdejmij obręcz i wystudź.
Pycha!!
OdpowiedzUsuńCiasto jest wyborne!!!!!
OdpowiedzUsuń