czwartek, 7 listopada 2013

Dyniowiec czekoladowy

Dyniowiec czekoladowy



Dyniowiec choć nie ma smaku dyni, bardziej brownie mocno czekoladowy. Choć nie jestem  zwolennikiem ciast czekoladowych, to jednak mnie zaskoczyło. Pyszne z cudownym aromatem pomarańczy, którym przechodzi cały dom podczas pieczenia. Moja siostra stwierdziła, że to jest Świąteczne ciasto poprostu przypomina, że Święta tuż, tuż. Polecam!

Składniki:
3 jajka
szczypta soli
120 g cukru
150 g gorzkiej czekolady
200 g oczyszczonej i grubo startej dyni
200 g zmielonych migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki kukurydzianej
łyżeczka cynamonu
skórka i sok z jednej pomarańczy

Czekoladę rozpuszczamy na parze i zostawiamy do przestudzenia..Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną     pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny kogel- mogel, następnie podaj pozostałe składniki w kolejności i dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto będzie jednolite, delikatnie wmieszaj do niego pianę z białek. Następnie przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm. Wyrównaj wierzch łopatką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok.45 minut do suchego patyczka. Pozostaw w formie 5-10 minut potem zdejmij obręcz i wystudź.



2 komentarze: