środa, 6 listopada 2013

Papryka biryani

Papryka biryani





Papryka faszerowana ryżem w stylu indyjskim. Lekko ostry smak, przełamują słodkie bakalie. Farszu można użyć do dowolnych warzyw. Paprykę można podać jako dodatek do mięsa albo podawać jako samodzielne danie na ciepło lub na zimno według uznania. Smacznego!

Składniki:
6 papryk
4 łyżeczki oliwy z oliwek
1 pokrojona cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 laska cynamonu
250 g ryżu basmati
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
skórka o sok z cytryny
25 g orzechów włoskich
25 g daktyli
25 g rodzynek
posiekana zielona pietruszka
posiekana kolendra


Gotujemy ryż ok.10 min. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze ok. 2 minut.Dodajemy ugotowany ryż i smażymy na malutkim ogniu ok. 10 minut. Mieszamy cały czas uważając aby się nie przypalił. Dodajemy posiekane zioła,sok i skórkę z cytryny,orzechy .daktyle i rodzynki i mieszamy wszystko razem. Możemy doprawić do smaku jeszcze solą i pieprzem.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni.
Paprykę faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.Dolewamy do naczynia 100 ml wody i dodajemy ok. 4 łyżek oliwy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok.30 minut. Następnie ściągamy folie i pieczemy jeszcze ok.10 minut, aż papryka będzie miękka.     Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz