wtorek, 19 listopada 2013

Rogaliki waniliowe

Rogaliki waniliowe



 Rogaliki waniliowe z kruchego ciasta , będą idealne do popołudniowej herbatki. Ja wykorzystałam, foremkę do rogalików dzięki temu wszystkie są jednakowej wielkości.

Składniki na ok.64 szt
420 g mąki
110 g cukru
1 szczypta soli
1 jajko
miąższ z 1 laski wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła

Do obtaczania rogalików;
150 g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego

Mąkę przesiewamy, z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło,cukier,sól oraz miąższ z wanilii.
Wyrabiamy wszystko na jednolite, gładkie ciasto.Z wyrobionego ciasta uformować dwa wałki o dł.35 cm następnie umieścić je w chłodnym miejscu na ok. 30 minut. Nagrzać piekarnik do temp. 155 stopni z termoobiegiem lub 175 stopni.grzanie góra i dół.
Bierzemy po kawałeczku ciasta i wkładamy w wgłębienia foremek.Jeśli nie mamy foremek możemy ręcznie tworzyć małe rogaliki.Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć foremki i pozostawić na ok.5 min. Następnie ostrożnie pociągnąć aby się odkleiły. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i jeszcze ciepłe rogaliki obtaczamy w mieszance cukrów. Studzimy na kratce.



1 komentarz: