poniedziałek, 18 listopada 2013

Piernik staropolski świąteczny - przekładany

Piernik staropolski świąteczny - przekładany


A oto  przepis na cudowny piernik staropolski. Jeszcze jest szansa, że zdążycie zrobić przed świętami. Mój już dojrzewa! Można go przełożyć powidłami śliwkowymi masą marcepanową,orzechową.kajmakową wszystko według uznania.A więc zabierajcie się do pracy ! 
Przepis pochodzi z książki Macieja  Kuronia.

Składniki;
1 kg mąki
500 g miodu
250 g masła
3 jaja
125 ml mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
gotowa przyprawa do pierników ok. 2 op lub
4 łyżki wymieszanych mielonych przypraw ( cynamon,goździki,kardamon,imbir, gałka muszkatołowa)
100 g orzechów włoskich
5 łyżek skórki pomarańczowej
pół łyżeczki soli

Powoli podgrzewamy miód,cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę niemal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą, sól, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie (jeśli chcecie) nie jest to konieczne.Wyrabiamy ciasto i wkładamy do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 tyg.  Ciasto pieczemy ok.4 dni przed podaniem.      
Przed pieczeniem dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy na osobnej blasze w temp.180 stopni ok. 15-20 minut. Po ostygnięciu przekładamy placki dowolną masą. Przykrywamy pergaminem i obciążamy deseczką.
Piernik możemy polukrować bądź polać rozpuszczoną czekoladą

Piernik po upieczeniu jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz