poniedziałek, 11 listopada 2013

Rolada schabowa ze śliwkami

Rolada schabowa ze śliwkami



Zamiast tradycyjnego schabu nadziewanego śliwkami jest rolada schabowa. Będzie znakomicie smakowała i na ciepło jak i na zimno.Piekłam w rękawie a więc mięso jest mięciutkie i soczyste. Najlepiej jak wykorzystacie nasze, polskie śliwki..Jeśli lubicie wędzone śliwki możecie do wytworzonego sosu, podczas pieczenia dodać ok.4 śliwek i zmiksować je z sosem,  a będzie miał wspaniały smak. Może wypróbujecie na zbliżające się święta!? Smacznego!

1 kg schabu
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
100 g suszonych wędzonych śliwek

Schab myjemy osuszamy. Mięso nadkrawamy wzdłuż tworząc szeroki prostokątny płat i rozbijamy go delikatnie. Rozgniatamy czosnek, mieszamy z pieprzem solą i olejem. Smarujemy mięso z obu stron,  na tym układamy śliwki i zwijamy. Obwiązujemy nicią albo spinamy wykałaczkami.Roladę opiekam z każdej strony na rozgrzanej patelni. Mięso wkładamy do rękawa podlewamy wodą a potem całość wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok 60- 70 minut.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz