niedziela, 27 października 2013

Cynamonowe muffiny z czekoladą

Cynamonowe muffiny z czekoladą



 

Słynne małe babeczki nadają się na każdą okazje, a udają się nawet osobom początkującym.
Znakomite cynamonowe, przypominają nam o niedługim nadejściu zimy.Pyszne, wilgotne w środku i z niespodzianką czekoladową!

Składniki na 12 sztuk;
250 g mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
130 g cukru 
80 ml oleju
250 g jogurtu naturalnego
75 ml zimnej kawy
12 kostek czekolady najlepiej gorzkiej


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Papilotki ( o ile takich używacie) włożyć w zagłębienia formy na muffiny.
Mąkę zmieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, jogurtem i kawą. Do płynnych składników dodać suche i pomieszać,  aż się połączą składniki. Do papilotek położyć połowę ciasta i po kostce czekolady.Przykryć pozostałym ciastem.
Muffiny piec ok.20-25 min.na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffiny zostawić jeszcze przez 5 minut w formie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz