Zupa z dyni i batatów z prażonymi pestkami dyni
Sezon dyniowy w pełni a więc i u mnie nie może jej zabraknąć. Znakomicie rozgrzewająca zupa , piękna i cała w jesiennych barwach. Chrupiące, prażone pestki dyni nadają cudownej chrupkości tej zupie. Pyszności !
Składniki:
1 dynia
1 batat
1 marchewka
1/2 pietruszki
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól
pieprz
imbir świeży lub mielony
2 łyżki śmietany
pestki dyni
Dynię kroimy na ćwiartki, wydrążamy pestki, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut . Marchew, pietruszkę i batat obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy upieczoną i obraną ze skórki dynię i gotujemy, aż warzywa będą miękkie ok.20 minut. Następnie miksujemy wszystko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, potrząsając nią od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Zupę podajemy z łyżką śmietany posypaną prażonymi pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz