Ciasto cytrynowo-makowe
Pyszne mięciutkie ciasto z cudownym aromatem cytryny. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę znika w mgnieniu oka. Polecam!
Przepis pochodzi z książki:" Tradycyjne ciasta" Wydawnictwo Olesiejuk
Składniki:
na ciasto:
3 jajka
170 g cukru
szczypta soli
150 g masła
160 g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mielonego maku
sok i skórka z 2 cytryn
ponadto:
200 g cukru pudru
sok i skórka z 1 cytryny
tłuszcz i mąka do formy
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, małą foremkę długości. 20 cm masłem i posypać mąką.
Jajka,cukier i szczyptę soli ubić na puszystą masę. Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z makiem dodać do masy, zmiksować. Dodać roztopione masło, skórkę startą i sok z cytryn, zmiksować.
Ciasto wyłożyć do foremki i piec na środkowej części piekarnika ok. 40 min. pozostawić do ostygnięcia.
Cukier puder zmiksować na gładką masę z sokiem z cytryny . Wystudzone ciasto posmarować lukrem i posypać startą skórką cytrynową. Smacznego!
OdpowiedzUsuńTo ciasto robi wrażenie !!!
Moc serdeczności ;-)