sobota, 26 października 2013

Ciasto cytrynowo-makowe

Ciasto cytrynowo-makowe



Pyszne mięciutkie ciasto z cudownym aromatem cytryny. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę  znika w mgnieniu oka. Polecam!

Przepis pochodzi z książki:" Tradycyjne ciasta" Wydawnictwo Olesiejuk

Składniki:
na ciasto:
3 jajka
170 g cukru
szczypta soli
150 g masła
160 g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mielonego maku
sok i skórka z 2 cytryn
ponadto:
200 g cukru pudru
sok i skórka z 1 cytryny
tłuszcz i mąka do formy

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, małą foremkę długości. 20 cm  masłem i posypać mąką.

Jajka,cukier i szczyptę soli  ubić na puszystą masę. Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z makiem dodać do masy, zmiksować. Dodać roztopione masło,  skórkę startą i sok z cytryn, zmiksować.

Ciasto wyłożyć do foremki i piec na środkowej części piekarnika ok. 40 min. pozostawić do ostygnięcia.

Cukier puder zmiksować na gładką masę z sokiem z cytryny . Wystudzone ciasto posmarować lukrem i posypać startą skórką cytrynową.  Smacznego!



1 komentarz: