Słonecznikowiec
Pyszny czekoladowy biszkopt z masą kajmakową i prażonym słonecznikiem. Szybki w przygotowaniu ale jeszcze szybciej znika. Przepis mam od mojej cioci Jadzi.
Składniki:
biszkopt
6 białek
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej
3 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
cukier waniliowy
Masa:
1 puszka masy kajmakowej
kostka miękkiego masła + 1 łyżka
2 opakowania cukru waniliowego
30 dag słonecznika
Ubijamy pianę , pod koniec dodajemy cukier dalej ubijając , stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty i powoli dodajemy mieszankę przygotowaną z przesianej mąki,proszku do pieczenia, kakao, budyni i cukru waniliowego.
Przekładamy do formy 22 x 34 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła dodajemy słonecznik i cukier waniliowy. Prażymy na złoty kolor ciągle mieszając, aby się nie przypalił.Studzimy.
Upieczony biszkopt po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
Miękkie masło krótko miksujemy i dodajemy masę kajmakową , miksujemy razem do połączenia się składników w jednolitą masę.
Odkładamy garść słonecznika. Resztę wsypujemy do masy i mieszamy.
3/4 masy nakładamy na jednym biszkopcie przykrywamy drugim, nakładamy resztę masy i posypujemy odłożonym słonecznikiem.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Bardzo smaczne ciasto :) Całkiem niedawno je robiłam :)
OdpowiedzUsuń