Sernik łaciaty
Nadmiar białego sera musiałam wykorzystać jednak znudziły nam się już tradycyjne serniki, więc szukałam czegoś innego. Ten przepis znalazłam u Dorotus.
Dla mnie naprawdę dobry, fajnie komponuje się ciasto czekoladowe z masą serową. Synek również zadowolony bo nie ma rodzynek, żadnych skórek czy innych bakalii, natomiast mąż nie zadowolony bo jak dla niego to po prostu za mało wilgotny, więc nie do jedzenia. I jak tu wszystkim dogodzić ?
Ciasto czekoladowe:
1 szkl. mleka
125 g masła
2 czubate łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
50 g połamanej czekolady
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka ( białka i żółtka osobno)
Do garnuszka wlać mleko, dodać masło,kakao,cukier,połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika i ostudzić.Mąkę i sodę przesiać. Razem z żółtkami dodać do masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Masa serowa:
750 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
4 jajka ( żółtka i białka osobno)
2/3 szkl. drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g miękkiego masła lub roztopionego
Twaróg,żółtka,cukier,mąki,ekstrakt, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z murzynka. Ubite białka podzielić na pół i połowę dodać do masy czekoladowej a połowę do masy serowej.
Formę 22x34 wyłożyć papierem. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc kleksy, które następnie przykrywamy masą czekoladową itd do wykończenia składników. Piec w temp.175 stopni przez 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku a potem na blacie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz