Ciemny chleb z ziarnami
Witam chlebem, po długiej przerwie spowodowanej awarią internetową.
Chlebuś jest mięciutki i długo utrzymuje świeżość. Pyszny na śniadanko! Trzeba spróbować!
Składniki na 2 bochenki.
Składniki:
10 dag drożdży
płaska łyżeczka cukru
1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
szklanka otrąb pszennych
szklanka ziaren słonecznika
2 łyżeczki soli
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Drożdże rozpuść w szklance letniej przegotowanej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.
Mąkę przesiej do naczynia, wymieszaj z otrębami i ziarnami słonecznika. Dodaj rozprowadzone drożdże, sól oraz ok. 3 szklanek letniej przegotowanej wody. Wymieszaj starannie wyrób ręką. Foremkę wysmaruj i posyp bułką tartą.Przełóż ciasto do foremki. Posyp ziarnami słonecznika.Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok. godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz