poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ciasto z makiem i kruszonką

Ciasto z makiem i kruszonką





Nie jest to typowo letnie ciasto, ale cóż  trzeba wykorzystać pozostałą masę makową a poza tym ja lubię makowce bez względu na porę roku. Wilgotne ciasto, dużo masy makowej z bakaliami i pyszna chrupiąca kruszonka! Warto wypróbować!

Składniki
Ciasto;
3 jajka
szklanka cukru pudru
op.cukru waniliowego
szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch;
puszka masy makowej ok.500g
2 białka
Kruszonka;
100 g margaryny
100 g mąki
100 g cukru

Składniki ciasta zmiksuj-najpierw jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaj maślankę i olej a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylej na dużą blachę 25x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni ok.15 minut.
Ubij pianę z białek i wymieszaj z masą makową. Wyłóż na podpieczony spód. Szybko zagnieć kruszonkę i posyp ciasto. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz