wtorek, 14 maja 2013

Biały chleb na zakwasie

 



Zazwyczaj pieczemy ciemny chleb na zakwasie, ale tym razem będzie  biały!
 Puszysty chlebek będzie idealny na śniadanko !

Składniki:

500g mąki pszennej
150g zakwasu żytniego
300g wody
8g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli


Wszystkie składniki połączyć w dużej misce i wyrabiać ciasto przez 20 minut.
Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Przełożyć ciasto do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch chleba posmarować oliwą, lekko posypać mąką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce.  Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz