Drożdżowe rogaliki z nadzieniem orzechowym
Rogaliki piekłam te już kilka razy, zawsze się udają. Zazwyczaj robiłam je z marmoladą albo dżemem, tym razem zrobiłam nadzienie z orzechów włoskich. Można również zrobić z czekoladą albo powidłami,nadzienie może być dowolne zależy od Waszych upodobań.
Składniki:
500g mąki pszennej
250g rozpuszczonej margaryny
1 jajko
75ml mleka
50g drożdży
20g cukru
Nadzienie:
300g zmielonych orzechów włoskich
piana ubita z 1 białka
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże rozmieszać z cukrem,dodać jajko, letnie mleko,mąkę i margarynę wszystko wymieszać i chwilkę wyrobić rękami. Z ciasta uformować kulę i zawinąć w folie spożywczą włoży na 1 godz. do lodówki.( proszę się nie bać ciasto wyrośnie w lodówce).
Ciasto podzielić na 3 części . Rozwałkować na grubość 0,5 mm. tworząc koło,podzielić na 8 trójkątów.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i nakładać na szerszych końcach. Zwijać tworząc rogalik. Układać na wyłożonych pergaminem blachach, posmarować mlekiem i piec na złoty kolor ok.15 min. w temp.190 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz