środa, 13 lutego 2013

Walentynkowe faworki

Walentynkowe faworki


To taka mała wariacja na walentynki.Serduszka są z takiego samego ciasta jak tradycyjne faworki, ale ciekawiej wyglądają i mogą być i na ostatki i na walentynki. Miłej zabawy!


Składniki:

500g mąki pszennej
6 żółtek
6 łyżek śmietany
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu lub 1 łyżeczka octu
sól 
olej do smażenia



Mąkę przesiąć na stolnicę,zrobić wgłębienie wbić żółtka,dodać śmietanę,proszek do pieczenia,spirytus lub ocet,sól i zagnieść ciasto.Następnie ciasto wybić wałkiem ok.10 min.,aż pojawią się w cieście.
Rozwałkować na grubość na ok 3mm i wycinać dużą foremką duże serce,a malutką  małe serduszko na środku tego dużego. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz