Babeczki z czekoladą
Dla miłośników czekolady! Kruche ciasto wypełnione kremem z bitej śmietany i gorzkiej czekolady oraz posypane gorzkim kakao.Można przygotować w formie małych babeczek jak i jednej dużej tarty.
Przepis pochodzi z magazynu "Claudia" i jest to przepis Basi Bednarz.Polecam!
Składniki na babeczki kruche;
270g mąki
90g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g margaryny
jajko
2 łyżki rumu
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.Ciastem wylepić foremki ok. 7 szt. nakłuć widelcem i wsypać groch do obciążenia.Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 minut na złoty kolor.
Wypełnienie:
100g gorzkiej czekolady
200ml śmietany kremówki
6 łyżek brązowego cukru
Ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem.W rondelku podgrzewamy ubitą śmietankę.Zdejmujemy z ognia gdy zaczyna się gotować przy brzegach rondelka.Mieszamy dodając po kawałku czekoladę,do momentu aż cała się rozpuści.Szybko wypełniamy masą babeczki.Schładzamy aby masa zastygła.Na koniec posypujemy kakao. Można podać z bitą śmietaną.Smacznego!
Z tym przepisem biorę udział w Czekoladowym weekendzie u Atinki
Z tym przepisem biorę udział w Czekoladowym weekendzie u Atinki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz