Szarlotka z orzechami
Trochę inna szarlotka do wypróbowania. Kruche ciasto przekładane masą jabłkową i polane orzechami w karmelu. Bardzo dobre choć jedyna wada to trudność krojenia przez twardą warstwę orzechową .
Jednak ciasto następnego dnia po wykonaniu nabiera wilgoci i jest bardzo delikatne, prawie jak biszkopt.
Przepis pochodzi z książki "Smakowite Domowe Ciasta"
Ciasto:
500g mąki pszennej
150g cukru
30dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
300g posiekanych orzechów włoskich
100g cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
2 łyżki miodu
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
1 op. kisielu cytrynowego
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Przełożyć je do 3 identycznych form albo piec po kolei w tej samej.
Składniki masy orzechowej wymieszać i smażyć na patelni ok 5 minut.Na jedną część ciasta wyłożyć podsmażone orzechy i rozsmarować na całości.
Placki upiec na złoty kolor(każdy oddzielnie) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut.
Przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać i zetrzeć"na pazurkach", dodać cukier i cukier waniliowy: smażyć na złoty kolor: kisiel wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody ,a następnie wlać do jabłek i jeszcze
chwile smażyć.
Gorącą masą przekładać placki. Najpierw jedno ciasto potem masa jabłkowa ,ciasto, masa jabłkowa i na górę ciasto z zapieczonymi orzechami.
Jabłka muszą być gorące ,żeby zmiękły placki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień jak ciasto nabierze wilgoci. Smacznego :)
TO LUBIE NAJBARDZIEJ!!!!- Tusia
OdpowiedzUsuń